İmplant hakkında bilmeniz gerekenler

İmplant hakkında bilmeniz gerekenler

İmplant, herhangi bir sebepten dolayı çekilmiş dişin veya dişlerin, işlev ve görünümünü yeniden kazanabilmesi amacı ile çene kemiğine yerleştirilen ve titanyumdan yapılmış diş kökünü taklit eden vidalara denir. İmplantlar biyouyumlu bir malzeme olan titanyumdan yapılır ve çene kemiğine hiç bir zararı yoktur; çene kemiğinde erime, aşınma ve paslanma gibi problemlere yol açmaz. İmplantların oluşturduğu his ve görünüm oldukça doğaldır ve bu nedenle varlığı dahi hissedilmez.

– İmplantlar, tek bir porselen kaplama,hareketli protez ya da porselen köprü altında kullanılabilir. Sadece tek bir dişin eksikliğini gidermek için de implant teknolojisinden faydalanılabilir. İmplant esnasında kullanılan malzemelerin kalitesi ve sterilizasyon kurallarına dikkat edilmesi de başarıyı etkiler. İmplant tedavisi yaklaşık 2-6 ay içerisinde tamamlanır ve toplamda ortalama 3- 4 seans ile diş hekimi ziyareti yeterli görülür. İmplant bakımında doktorun dedikleri uygulanmalı, kulaktan dolma bilgiler ile hareket edilmemelidir.

Her birey implant için uygun mudur

Birçok sağlık uygulamasında görüldüğü gibi implantın yerleştirilmesi işlemi hastadan hastaya değişiklik gösterir. İmplant uygulamasını kemiğin kalitesizliği, yetersiz kalan kemik seviyesi, hem alt hem de üst çene aralığında yetersiz kalan dikey mesafe, implantın yapılacağı alana komşu kısımlardaki mevcut anatomik yapı ve gelişimi devam etmekte olan çene yapısı etkiler. Kemik erimesi olduğu durumlarda yapay veya hastanın kendinden alınan kemik greftleri ile kemik istenilen genişliğe ve yüksekliğe getirilip implant yerleştirilebilir. Üst çenede sinüs boşluğunun sarktığı durumlarda ileri cerrahi teknikleri ile sinüs duvarı yukarı kaldırılıp gerekli mesafe açıldıktan sonra implant uygulanabilir.

– Çeşitli sistemik hastalıkları olan hastalarda da (diyabet, hipertansiyon, kan sulandırıcı kullanan hastalar, çeşitli kemik hastalığı olan hastalar..vb.) doktoru ile konsültasyondan sonra implant uygulaması yapılabilir.

İmplant bakımı nasıl olmalı

İmplant uygulamalarının uzun dönemdeki başarısı, sağlıklı ağız bakımı ile düzenli diş hekimi kontrollerine göre belirlenebilir. İmplantlar için, dişler üzerinde bir çürük ya da diş eti hastalığı görülmese bile, implant çevresindeki yumuşak dokuda da enflasyon meydana gelebilir.
Bunun önüne geçebilmek için dişlerin fırçalanması gibi implant üstündeki protezlerin de fırçalanması, diş ipi kullanımının sağlanması ve diş kontrollerinin arttırılması gerekmektedir.

İmplantın aşamaları

– Öncelikle lokal anestezi uygulaması yerine getirilir. Daha sonra implantın uygulanacağı alana kesik atılır ve alan açılır. Özel aletler ile uygulanacak vida için delik açılır. Boşluk içerisine vida uygulaması yapıldıktan sonra diş eti ile bu kısım kapatılır ve dikiş atılır.

– Ön estetik bölgeye uygulanan implantlar da sosyal olarak hastanın etkilenmemesi için geçici bir diş yapılır.

– 2-6 ay arasında implant ve kemiğin kaynaşma süreci beklenir.

– İyileşme gerçekleştikten sonra ölçü alınır ve 1 hafta sonra implant üzeri porselen diş takılır.

– Kemik kalitesine ve implantın yerleştirilme sırasındaki tork kuvvetine göre bazı durumlarda implant yerleştirilmesinden 1 hafta sonra impant üzeri protezi uygulayabiliyoruz.

İmplant ağrılı bir işlem midir

İmplant uygulamaları, lokal anestezi ya da damardan verilen sedasyon ile birlikte yapıldığı için konforlu işlemler olarak kabul edilir. Bununla birlikte hastaya ve hastanın sağlık geçmişine bağlı olacak şekilde genel anestezi gereksinimi de görülebilir. Bazı durumlarda operasyon sonrası orta şiddette görülecek rahatsızlıklar ve şişlikler meydana gelebilir. Doktorun vereceği ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilecek seviyede bir ağrı olacağı söylenebilir.

İmplant tedavisinin avantajları

– Kemik kaybı görülmez, estetik bir görünüm kazandırır.

– Bakımı oldukça basittir.

– Diğer sağlıklı dişlere hiçbir şekilde zarar vermez.

– Uzun süre kalıcılık sağlayan bir çözümdür.

– Beslenme konusunda büyük değişikliklere neden olmaz.

– Tüm dişlerin kaybında dahi uygulanabilir.

Kaynak: bublogcu.com

Sağlık